Η Όλυμπος είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 250 μέτρων, και η μία της πλευρά με δυτικό προσανατολισμό βρίσκεται ακριβώς επάνω από τη θάλασσα με θέα την Κάσο, την Κρήτη και τη νησίδα Αστακί(δ)α.

Η Όλυμπος αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα από το 1948.[1] Η συνολική έκταση της κοινότητας είναι 104.876 km2 και στα όριά της περιλαμβάνεται το βόρειο τμήμα της Καρπάθου και το νησί Σαρία. 

Η κοινότητα Ολύμπου έχει πληθυσμό 761 κατοίκους και περιλαμβάνει επίσης τουςοικισμούς Αυλώνα , Διαφάνι και Τρίστομο και τις νησίδες Σαρία , Αστακίδα , Αστακιδόπουλο , Διβούνιακαι Χαμηλή.

Στις γύρω περιοχές περιλαμβάνονται οι : το Διαφάνι – επίνειο της Ολύμπου και βόρειο λιμάνι της Καρπάθου, η Αυλώνα (αγροτικός οικισμός της Ολύμπου με σταύλους και χωράφια),  το φυσικό λιμάνι του Τριστόμου με μικρό οικισμό,  η Αχορντέα, το Πέι, το Κοίλιος, κ.α.

Όλες αυτές οι περιοχές παράγουν λάδι, λαχανικά, σταφίλια, και άλλα αγροτικά προϊόντα. Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει στα περισσότερα βουνά γύρω από την Όλυμπο τις γνωστές “αναβαθμίδες” (“λουρία” στην τοπική διάλεκτο), που κάνουν φανερό ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η τοπική κοινωνία εξασφάλιζε την αυτάρκειά της σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, μέσω της καλλιέργειας ακόμα και πολύ δύσβατων περιοχών.

Η Βόρεια Κάρπαθος περιλαμβάνει περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς και βιοτόπους που φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.  

Η περιοχή Βόρειας Καρπάθου – Σαρίας, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους στην Ελλάδα, λόγω της ύπαρξης πολλών σπάνιων και ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία συναντώνται αποκλειστικά στην περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο. Για το λόγο αυτό η Βόρεια Κάρπαθος και η Σαρία έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 (δίκτυο σημαντικών οικολογικά περιοχών ης Ευρώπης).