Το χωριό Όλυμπος είναι  παραδοσιακός οικισμός της Καρπάθου της Καρπάθου, βρίσκεται στη Βόρεια Κάρπαθο, και είναι ουσιαστικά το βορειότερο και πιο ορεινό χωριό του νησιού. Η Όλυμπος είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 250 μέτρων, επάνω από τη θάλασσα.  Σε αντίθεση με το γνωστό βουνό Όλυμπος, το όνομα του χωριού είναι γένους θηλυκού ενώ το χωριό είναι γνωστό εκτός από Όλυμπος και ως «Έλυμπος».

Η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη και στέκεται πάνω από τη θάλασσα, με μία υπέροχη θέα προς  την Κάσο, τη νησίδα Αστακίδα καθώς και την Κρήτη στο βάθος.

Η μακροχρόνια απομόνωση του χωριού από την υπόλοιπη Κάρπαθο, εξαιτίας των δύσβατων περιοχών που τη χωρίζουν από τη νότια Κάρπαθο και την πρωτεύουσα του νησιού, συνετέλεσε στη διατήρηση της ιδιαίτερης πολιτιστικής της ταυτότητας μέχρι και σήμερα.  Η Όλυμπος είναι ίσως από τα ελάχιστα μέρη ης Ελλάδας, στα οποία μπορεί κανείς να δει τους κατοίκους του να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους σε καθημερινή βάση εκτός από τις εορτές και τα παραδοσιακά πανηγύρια.

Το αρχαϊκό γλωσσικό ιδίωμα, η μουσική, τα έθιμα και η αρχιτεκτονική αποτελούν μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συντελούν στη μοναδικότητα του οικισμού.

 

Μοναδικό χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι ανεμόμυλοι της Ολύμπου, οι οποίοι στο παρελθόν λειτουργούσαν στην πλειοψηφία τους, ανήκαν σε διάφορες οικογένειες του χωριού και παρήγαγαν αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών.

Οι ανεμόμυλοι της Ολύμπου που παραμένουν είναι περίπου 75 σε κατάσταση που ποικίλει από πλήρως λειτουργικοί έως ερείπια από πέτρες.

 

Η περιοχή Βόρειας Καρπάθου – Σαρίας, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους στην Ελλάδα, λόγω της ύπαρξης σπάνιων και ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η Βόρεια Κάρπαθος και η νήσος Σαρία έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 (δίκτυο σημαντικών οικολογικά περιοχών ης Ευρώπης).